Undvik könssjukdomar

Könssjukdomar är sjukdomar som sprids genom oskyddad sexuell kontakt. Du kan smittas vid oskyddade samlag, både vaginalt, oralt och analt. Vanliga symtom på könssjukdomar är sveda i underlivet, ökade flytningar och klåda. Både kvinnor och män kan ha dessa symtom, men både män och kvinnor kan också vara besvärsfria. Det är vanligare att män är symtomfria, och därför är det också extra viktigt att du som man testar dig om du har utsatt dig för risk. För även om du inte känner av sjukdomen kan du sprida den vidare till din partner.

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige

Om du misstänker att du har fått klamydia är det viktigt att du testar dig. Beställ hem klamydiatest från Apotea så får du svar snabbt och säkert. Du utför testet hemma och skickar det sedan till ett laboratorium för analys. Svaret får du inom 24 timmar från det att ditt test har nått labbet. Testet har mer än 99% tillförlitlighet och det är lika säkert som att testa dig hos läkare. Om testet visar att du har klamydia måste du gå till en läkare och få behandling med antibiotika. Klamydia lyder under smittskyddslagen, vilket betyder att de partners du har haft oskyddat sex med ska informeras. Du behöver dock inte berätta för dem själv och kan vara anonym gentemot dem.

Säkert sex

Hos apotea hittar du också allt du behöver för att ha säkert sex. Se till så att du har kondomer och slicklappar hemma, så du är förberedd. Ha alltid med preventivmedel när du går ut, man vet ju aldrig när tillfället uppenbarar sig.