Svampsäsongen är här

Och då menar vi inte bara matsvamp som du plockar i skogen. Även svamp i underlivet tenderar att dyka upp på hösten när vi klär på oss mer igen efter sommarens svala klädsel. Svampinfektioner drabbar nästan alla kvinnor någon gång i livet, och faktiskt många män också. Svampinfektioner läker oftast ut av sig själv, men om du har kraftiga besvär kan receptfria läkemedel lindra besvären och påskynda läkningen. Första gången du upplever besvär bör du uppsöka läkare för att få konstaterat att det är underlivssvamp det rör sig om.

Svampinfektion hos män

Hos män yttrar sig svamp genom att ollonet blir torrt, rött och fnasigt. Det kan också klia. Besvären kan också sitta på penisskaftet, i ljumskarna eller på pungen. Hos män brukar svampen försvinna av sig själv på några dagar. Följ tipsen nedan för att påskynda läkningen och minska besvären under tiden. Försvinner inte svampen av sig själv på några dagar bör du söka vård.

Svampinfektion hos kvinnor

Kvinnor märker svampinfektioner främst genom att det kliar i underlivet. Det kan också svullna och bli rött, både i slidmynningen och runt omkring. Ibland får du också vita gryniga flytningar. Receptfria behandlingar med vagitorier brukar ha god effekt och avhjälpa både klåda och svullnad snabbt.

Påskynda läkningen och minska besvären

Om det känns obehagligt eller gör ont ska du undvika sex när du har en svampinfektion. Välj luftiga kläder som inte sitter åt, det gäller även underkläder. Tvätta inte underlivet med tvål. Välj istället vanlig olja eller tvättolja. Rengör en gång om dagen, det räcker. Överbehandla inte med läkemedel, det kan förvärra problemen.