Så får du igång magen

Förstoppning, diarré, luft och uppblåst mage är känsliga samtalsämnen som ingen vill prata om, men vi arbetar aktivt för att förse våra läsare med hjälpsam information som kan vara svår att hitta och även jobbig att prata med andra om. Det är mycket skam förknippat med magbesvär, trots att det blir allt vanligare bland både kvinnor och män i alla åldrar. Så hur kan vi ta hand om magen för att slippa alla dessa besvärliga och pinsamma situationer?

Du har säkert hört talas om probiotika, som kan tas i piller-, pulver- eller vätskeform, samt i form av yoghurt och andra drycker. (Det finns även probiotika hund som du kan köpa om vovven där hemma har problem.) Vi rekommenderar verkligen att du hittar en form av probiotika som funkar bra för dig. De kommer i många olika styrkor och varianter, så du kan behöva prova dig fram lite innan du hittar en produkt som fungerar riktigt fint för din kropp.

Men probiotika är bara ena sidan av myntet; prebiotika är precis lika viktigt. Prebiotika är probiotikans mat, kan man säga. Probiotika består av bakterier som lever i tarmfloran och prebiotika är det som probiotikan behöver för att leva och frodas på rätt sätt för att du ska få optimal hälsa. De älskar nyttiga fibrer som hittas i fiberrika grönsaker, som t.ex. kronärtskocka, selleri och spenat, men även frukter och bär som granatäpple och blåbär. Det sista som måste till för att magen ska må bra är 2-3 liter rent vatten per dag och daglig motion.